A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

A digitális nagyszülők világa

Milyen digitális eszközt használnak leginkább az időskorúak?

Kétségkívül a mobiltelefont, bár őket nem bűvöli el olyan gyorsan a legújabb iPhone, és sokkal kevésbé mobil/kütyüfüggők, mint mi.

Sokan közülük valóban használják is napi szinten az okostelefont, sőt sikeres multitask felhasználóvá válnak. Ez azonban semmit sem számít akkor, ha lepottyan az a telefon. Ha szeretnénk, hogy a digitális eszközök hosszú távon szolgálják időskorú hozzátartozóinkat, segítsünk nekik ne csak a megfelelő készülékeket, de a legoptimálisabb készülékbiztosítosítási opciót is megtalálni.

 

Szép számmal akad olyan nagyszülő is, aki elsüllyeszti egy fiók mélyére a mobilt és még akkor sem találja, amikor bizony szüksége volna rá. Ennek alig tíz-tizenöt évvel ezelőtt leginkább a miniatürizációs trend volt oka. Túl pici volt a mobil kijelzője, a gombokról nem is beszélve. Ma leginkább az érintőképernyő hátráltatja őket, nem látják rendesen a kezelőfelületet, mert túl picik az ikonok.

 

Az idősebb korosztály nem rajong annyira az érintőképernyőkért, mint mi, vagy a gyermekeink. Az egész életüket gombos készülékek között élték le, ezért sokkal gyorsabban és könnyebben megtanulják azoknak a digitális eszközöknek a használatát, amik gombokkal működnek. Nagy gombokkal.

 

Szerencsére már a gyártók is felismerték ezt a tendenciát, és kifejezetten nagykijelzős, nagygombos készülékeket is gyártanak. Ha azonban mégis az érintőképernyős verzió mellett döntenek/döntünk, akkor vegyük a fáradtságot, hogy olyan operációs rendszert telepítsünk a mobilra, ami extra nagy ikonokkal segíti a tájékozódást, és a használatot.

 

 

Hogyan támogatják a digitális eszközök az időskorúakat?

 

Az időskorúak digitális világa négy fő pillérre támaszkodik:

 

  • kapcsolattartás,
  • egészségmonitorozás,
  • mozgásmonitorozás,
  • fizikai és netes biztonság.

 

A kapcsolattartás alapvető

 

Ők ugyanúgy örülnek annak, hogy mindig kéznél van egy eszköz, amiről felhívhatják a gyerekeiket, unokáikat, barátaikat, mint mi. Azonban van egy olyan pont az életükben, ahol az okostelefon és a számítógép, valamint az internet nélkülözhetetlenné válik. Egyre több nagyszülő kénytelen szembesülni azzal, hogy gyermekeik és imádott unokáik külföldre költöznek. Ilyen esetben a digitális világ valódi áldás.

 

 

A valós idejű chat és videokommunikáció lehetőségét nyújtó szoftverek PC és mobilverziói elérhetővé teszik a sokszáz és sokezer kilométerre, akár egy másik kontinensen élő családtagokat. Ez pedig némileg enyhíti az elszakadás fájdalmát. Nem könnyű digitális nagyszülőnek lenni, elfogadni/megélni, hogy az unokák olyan messze élnek, születnek, hogy a rendszeres, hétvégi családi ebéd esélye a nullával egyenlő. Nem minden nagyszülő képes felfedezni a felszabadult idő előnyeit, de ebben is segíthetünk nekik.

 

 

Az egészség és biztonság

 

A nagyszülők ugyanúgy élvezik a mobilalkalmazásokat, mint mi, és ők sem csak játszanak a készülékkel. A bevásárlás, vagy napirend és naptár-appokon kívül azonban az egészség- és mozgás-monitorozást támogató applikációk nyújtanak valóban hasznos támogatást.

 

 

Ha pedig tényleg biztonságban szeretnénk tudni őket, akkor: 

 

  • az elesést is rögzítő, a családtagokat értesítő okosóra
  • az aktivitásmérő karkötő, 
  • az okos vércukormérő és vérnyomásmérő, 

 

mint digitális fegyvertár áll rendelkezésünkre idős szeretteink védelmében. 

 

Persze mindennek csak akkor van értelme, ha mindezen kütyüket a nagyszülők valóban használják is, ezért időt kell szánnunk arra, hogy megtanítsuk őket rá, és tapintatosan, a büszkeségüket, önérzetüket nem sértve megértessük velük, hogy miért kell használniuk ezeket az eszközöket.

 

 

 

Milyen veszélyeket tartogat a digitális világ az időskorúak számára?

 

Ők még egy olyan korban születtek és nőttek fel, ahol az információáramlás sokkal lassabb, és ellenőrzöttebb volt. Számunkra már elképzelhetetlen az a naivitás, amivel feltételezik, hogy ami az újságban, tévében, neten megjelenik, az valóban úgy is van. Éppen e naivitás miatt sokkal sebezhetőbbek és kiszolgáltatottabbak a netes zaklatásnak, rémhírterjesztésnek, és az internetes csalóknak.

 

A nettudatosság nemcsak az időskorúak számára kellene, hogy alapvető legyen, de koruknál fogva ők – a gyerekekhez hasonlóan -, potenciális célpontok. Egy komolyabb vírus- és kártevőirtó, jelszótároló, AdBlocker, valamint tartalomszűrő beállításával érdemi támogatást nyújthatunk nekik, hogy a digitális világ számukra is biztonságos legyen.

 

 

 

 

forrás: business.hu / 2020.febr.28.

 

 

 

 

Archívum

A digitális nagyszülők világa

Létezik egy generáció, akik számára a digitalizáció talán idegenebb, mint bárki másnak: az időskorúak. Ők azok, akiknek még a tévé is újdonság volt, és akik éveket vártak telefonvonalra, hosszú napokat, heteket a postafordultára. Akiknek az életét végigkísérte a huszadik század technológiai robbanása, és akik az unokáik támogatásával váltak digitális nagyszülőkké, dédszülőkké napjainkra. Annak ellenére, hogy a fiatalabb korosztály már magától értetődően intézi ügyeit a digitális térben, eszünkbe kell, hogy jusson, az idősebb korosztály hogyan boldogul ezzel. Nézzük hát, hogyan élnek a korosabbak a digitális világban!

2020-03-02

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Bemutatjuk az új Huawei Mate 20 Pro-t

A Huawei október 16-án rántotta le a leplet a legújabb csúcstelefonjáról, amihez fogható Androidos készülék most nem nagyon található a piacon.

2018-11-10

Lépj velünk kapcsolatba