A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

Hosszú évek után január elején merült fel ismét az egységes töltőporttal rendelkező telefonok bevezetése az EU-ban, amely valóban megvalósulhat, megszavazta azt az Európai Bizottság.

Manapság három főbb típussal találkozhatunk a piacon:

- az Apple termékein a Lightning,

- a kevésbé drága androidos készülékeken microUSB,

- a drágábbakon pedig USB Type-C található (ezek mellett rengeteg egyedi csatlakozó is létezik).

Szinte egyik sem kompatibilis a másikkal. A legfejlettebb és elvileg a legtartósabb jelenleg a Type-C, ami 2014-ben debütált, ráadásul egy csomó extra szolgálatatást párosítanak az ilyen vezérlőkhöz, gondoljunk például a PD technológiára, a reverse charge-ra meg a nagy áramfelvételű töltési megoldásokra.

Az egységesítés biztos sokak életét tenné könnyebbé, hisz gondoljuk csak végig, hányszor fordult elő velünk, hogy töltőt szerettünk volna kérni egyik barátunktól, ami nem ment bele a telefonunkba. Ráadásul a port is szimmetrikus, így nem tudjuk rosszul bedugni a készülékekbe, és nem is kopik olyan gyorsan.

Továbbá nem mehetünk el a környezetünkért tett elektronikus hulladék csökkenése mellett, hiszen óriási mennyiségű elektronikus hulladék visszaszorításáról lehet így majd szó.

Tehát az elsődleges szempont inkább környezetünk védelme, de természetesen a kényelmi funkció is igen csábítóan hangzik.

 

 

forrás: hajas 2020.01.16.

 

 

 

Archívum

Egységes töltőportok lehetnek az EU-ban

 

Az Európai Parlament ez év elején vizsgálja meg annak a lehetőségét,

hogy hogyan lehetne egységesíteni a mobiltelefonok, tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható eszközök töltőportjait.

Ettől egyrészt csökkenteni szeretnék a keletkező elektronikai hulladék mennyiségét,

másrészt a polgárok életét is könnyebbé kívánják tenni.

Az EU becslései szerint évente óriású mennyiségű, 51 000 tonna elektronikus hulladék keletkezik a 28 tagállamban.

2020-02-05

Mit tegyünk, ha vízbe esett a mobiltelefon?

Bárkivel megtörténhet, hogy vizes lesz a mobiltelefon készüléke. Elázik egy zápor idején, beleesik a medencébe, valaki feldönt egy poharat és ráömlik a folyadék a telefonra stb. Néhány praktikus ötletet összeszedtünk, hogy mit tehetünk kétségbeesés nélkül.

2019-09-25

Lefekvés előtti mobilozás

Te is a telefonodat nyomkodod elalvás előtt? Rosszul teszed!

2018-12-03

Bemutatjuk az új Huawei Mate 20 Pro-t

A Huawei október 16-án rántotta le a leplet a legújabb csúcstelefonjáról, amihez fogható Androidos készülék most nem nagyon található a piacon.

2018-11-10

Ezt tudja az új iPhone XS, az iPhone XS Max és az iPhone XR

Az Apple megtartotta éves nagy őszi bejelentését, ahol a hardverek kerültek elő, a durván kétórás bemutató ezúttal kimondottan pörgősre sikerült. Jön a negyedik generációs Apple Watch és három iPhone is, de iPadet, MacBookot nem láttunk. A show legjobban várt kütyüi persze az új iPhone-ok voltak, amikről a bemutató végén kikerültek a hivatalos árak és számok a hivatalos honlapra is.

2018-11-07

Lépj velünk kapcsolatba