A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Ezt kevesen tudják: nagyon nem mindegy, melyik kezében tartja a telefonját hívás közben

Mobiltelefonálás közben az egyik leggyakoribb probléma, hogy gyenge hálózati jel miatt romlik a hívás minősége. A legtöbb ilyen esetben a szolgáltatót hibáztatják a felhasználók, egy friss kutatás eredménye szerint azonban az sem mindegy, melyik fülünkhöz tartjuk a készüléket.

 

Frølund Pedersen, az Aalborgi Egyetem kutatója szerint mivel a gyártók nem közlik, hogy egy adott telefonon belül pontosan hová teszik az antennát, a felhasználók nem tudják, hogy milyen használat mellett működhet a lehető legjobb teljesítménnyel az eszköz. A hívások minősége így nemcsak készülékenként térhet el egymástól, különbség lehet abban is, hogy a bal vagy a jobb oldalunkon van a telefon.

 

Térerő

© Aalborg University / Frølund Pedersen


Hogy kiderüljön, hogyan lehet optimálisan használni a mobilt, egy speciális térben 26 különböző készüléket teszteltek le a telefonálásra leggyakrabban használt 900 MHz-es tartományban. Minél erősebb jelet (dBm - decibel-milliwattot) mértek a telefonnál, annál jobb volt a hívás minősége is.

A legnépszerűbb mobilok között ott volt a Microsoft Lumia 640, a Xiaomi Mi5, a HTC Desire 626, a Samsung Galaxy S7 és S6 Edge, az iPhone 6S, 6S Plus, SE, valamint a Nexus 6P is. Az eredmények alapján a rangsor az alábbiak szerint alakult. Amelyik telefonnál a lila vonal hosszabb, azt bal kézben érdemes tartani, amelyiknél a kék, azt jobban.

 

Összehasonlítás

© Aalborg University


A mért adatok alapján az iPhone-ok teljesítménye lett a legrosszabb, függetlenül attól, hogy melyik oldalon volt a készülék. A Quartz szerint ennek oka az antenna rossz elhelyezkedése lehet, de az sem kizárt, hogy egyszerűen csak gyengék a telefonba szerelt antennák. A Samsungokat a bal kézben érdemes tartani, de a Xiaomi és a Microsoft telefonja is ott muzsikál a legjobban.

 

A kutatók szerint ha olyan helyen telefonálunk, ahol alapvetően nagy a jelerősség, nem számít, melyik kezünkben tartjuk a készüléket, ám ha olyan helyen akarunk hívást bonyolítani, ahol nem elég kiépített a hálózat, érdemes odafigyelni a kezünkre.

Lépj velünk kapcsolatba