A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Miért olyan nehéz jó fotót csinálni magunkról? Van rá tudományos magyarázat, sőt megoldás is

Sokan talán úgy gondolják, fotózni egyszerű dolog, de aki valaha is próbált már akár csak egy szelfit készíteni, az pontosan tudja, mennyire más lehet a végeredmény attól függően, hogy milyen szögből és hogyan készítjük el a képet. Ahogy mondani szokás: a kamera kövérít, így előnytelen fényképet készíteni a legkönnyebb. De miért van az, hogy bizonyos képeken szinte teljesen más arcot látunk viszont?

 

A magyarázat valójában jóval egyszerűbb, mint gondolnánk. A The Washington Post egy mini kísérletbe fogott, hogy megmutassa, mennyi minden múlik azon, hogy milyen fókusztávolságú lencsét használ valaki. A "kísérletben" több fotót is készítettek ugyanazokról az arcokról. Miközben a gépet egyre távolabb tették, a gyújtótávolság (fókusztávolság) növelésével továbbra is "közel" maradtak az archoz. Ennek köszönhetően a végeredmény olyan lett, mintha a fejet összenyomnák, az orrot pedig megnyújtanák.

 

 

A jelenséghez két dolgot érdemes tudni. Egyfelől, hogy a belépő fénysugarakat a lencse egyetlen pontra, a fókuszpontra tereli. Másfelől pedig azt, hogy a kamera fókusztávolsága pedig nem más, mint az optikai lencse fősíkja és fókuszpontja közti távolság. A DSLR kamerákra csatlakoztatott objektívek fókusztávolsága eltérő lehet. A rövid fókusztávolság nagyobb teret és kisebb zoomolási lehetőséget enged meg, míg a nagyobb fókusztávolság ennek épp az ellenkezőjére képes: vagyis nagyítja a távolságot és szűkíti a látómezőt. Ha a fókusztávolság változtatása közben a kamera helyzete is változik, az igen drámai hatást képes elérni. A trükk a filmiparban régóta ismert és alkalmazott. Elsőként Alfred Hitchcock használta az 1958-as Szédülés című filmjében, de láthattuk a Cápa-filmekben is.

 

De a szelfikhez visszatérve: a mobiltelefon kamerájának meglehetősen kicsi, 28-30 mm-es a fókusztávolsága. Ennek köszönhetően ha valaki csak 30 centiméterre tartja el magától a készüléket, az akár 30 százalékkal nagyobb orrot eredményezhet a képen.

 

Szóval érdemes elővenni a szelfibotot! smile

 

Lépj velünk kapcsolatba