A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Ilyen lesz egy 2017-es csúcsmobil

Külső


Szinte minden gyártó más és más elvet követ a dizájn terén, így leginkább csak általános trendeket lehet említeni a 2017-es csúcsmobilok kinézetével kapcsolatban. Az egyik leglátványosabb ilyen törekvés a telefonok előlapjának minél jobb kihasználása, ami részben a keret vékonyításával érhető el. Idén a Xiaomi Mi MIX volt a legdurvább ilyen próbálkozás, de jövőre több hasonló mobilra számítunk.

 

Xiaomi Mi MIX


A hírek szerint többek a Galaxy S8 is szinte keret nélküli kijelzővel bír majd, de akár a következő iPhone is hasonló lehet.

Másik fontos trend, hogy végre újra kezdenek a gyártók normális méretű aksikat szerelni a csúcsmobiljaikba, és már kevésbé törekszenek arra, hogy egy készülék extrém vékony legyen. Csak így tovább!

 

Koncepció


2017-ben egyébként megérkezhetnek az első valódi hajlítható telefonok, és most természetesen nem a kagylómobilokra gondolok. Ezekről még keveset tudni, de már régóta folynak az ilyen irányú fejlesztések. 1-2 éven belül akár olyan készülékünk is lehet, ami kinyitva egy nagy kijelzős tablet, összehajtva pedig egy kompakt okostelefon.

 

Kijelző


A várakozásokkal ellentétben idén nem kaptunk 4K kijelzős csúcsmobilt, a VR szemüvegek azonban rohamosan terjedni kezdtek, és ezekhez elengedhetetlen a nagyobb felbontás. 2017-ben szinte biztosan több 4K-s (pontosabban UHD, azaz 3840×2160 képpontos) mobilt is kapunk, már csak az a kérdés, hogy ez mennyire megy majd az üzemidő rovására.

 

 

A nagyobb felbontás mellett tovább terjednek a hajlított kijelzők, már idén is több kínai gyártó másolta le a Samsung megoldását, jövőre pedig még több ilyen készülékre számíthatunk. Az LG G Flex által elindított irány kevésbé bizonyult sikeresnek, de reméljük ez sem merül teljesen feledésbe.

 

LG G Flex 2


Hardver


Idén elég korrekt csúcshardvereket kaptunk, nagyon jó lett az Exynos 8890 és a Snapdragon 820/821, de a Huawei is felzárkózott a Kirin 960-nal. 2017-ben persze még komolyabb felhozatal jöhet, amit részben az új, 10 nm-es gyártástechnológiának köszönhetünk. A Snapdragon 835-öt már be is mutatták, és nagyon ütős lesz (az Apple A10-et is lenyomja), és hamarosan felfedhetik a Samsung saját megoldását is (Exynos 8895?). Elég erősnek ígérkezik továbbá a 2.8 GHz-es Cortex-A73-as magokkal szerelt, 10 magos Helio X30 is, és természetesen számítunk egy Kirin 970-re, ami az év második felében kerülhet piacra.

 

Idén már kaptunk néhány 6 GB RAM-mal szerelt készüléket, és jövőre ez már alapnak számíthat a csúcsmobilok között. Sőt, szinte biztosan lesz 8 GB rendszermemóriával szerelt versenyző is, ami valószínűleg már tényleg fölösleges, de hát valamivel el kell adni a készülékeket.

 

Készülj fel, hogy 2017-ben nagyon sokszor felbukkan majd a Snapdragon 835 és 6 GB RAM kombináció!

 

Kamera

 


Galaxy S7 edge


Szerencsére véget ért a pixelháború, és a komolyabb gyártók inkább arra álltak rá, hogy minél jobb, nagyobb szenzorokat használjanak, a felbontás már csak másodlagos. Nappal már szinte minden komolyabb mobil jó képet csinál, ezért 2017-ben még jobban előtérbe kerül majd az éjszakai fotózás. Ebben jelenleg a Galaxy S7 modellek az abszolút győztesek, de hamarosan több kihívó is érkezhet.

 

Huawei P9


A dupla kamerás megoldások is terjedőben vannak, de ennek egyelőre nem sok előnyét látjuk 1-2 effekten kívül. Persze azért akadnak érdekes megoldások, mint például az iPhone 7 Plus optikai zoomja, vagy az LG G5 és V20 széles látószögű másodlagos lencséje, és kíváncsian várjuk, hogy mit lehet még újítani ezen a téren.

 

Biztonság


Az ujjlenyomat-olvasó szinte már a belépőszinten is alapnak számít egy okostelefonnál, ám hamarosan egy másik azonosítási megoldás is komolyabban elterjedhet. Természetesen az írisz-szkennerről van szó, ami a szemünk egyedi jellemzőit vizsgálja. A visszahívott Note 7 után többek között a Galaxy S8 modellekbe is belekerülhet a technológia, és minden bizonnyal az LG G6 is képes lesz ilyen biometrikus azonosításra.

 

Viszlát Jack!


Az Apple, és néhány androidos gyártó is megszabadult már a 3.5 mm-es audio kimenettől, aminek sokan nem örülnek, de nagyon úgy néz ki, hogy ez a trend 2017-ben folytatódni fog. Állítólag a Samsung is beáll a sorba a Galaxy S8-cal (Szerencsére nem így lett! Szerkesztve: okosoldal admin), úgyhogy kezdjük el szokni a gondolatot…

 

Bluetooth 5


2017-ben megérkeznek az első Bluetooth 5.0-val szerelt eszközök. Az új szabvány több téren is komoly előrelépést jelent majd.

 

A maximális adatátviteli sebesség a duplájára nő a korábbi Bluetooth 4.2-höz képest (1Mbps-ról 2Mbps-ra). Ami pedig talán ennél is hasznosabb, hogy a maximális hatótáv a 4-szeresére nő, persze azzal számolni kell, hogy nagyobb távolságnál csökken a sebesség. Ezeken kívül változik még a küldhető adatcsomagok mérete, ez egész pontosan 8-szorosára.

 

Akkumulátor


Elérkeztünk a mobilos alkatrészek fekete bárányához, az aksihoz. Szinte minden téren iszonyatosan gyors a fejlődés, az okostelefonok üzemideje azonban nem igazán akar nőni, sőt, sok esetben inkább még csökken.

 

 

Vannak már ígéretes fejlesztések, de ezek valószínűleg 2017-ben még nem jutnak el a felhasználókhoz, így hatalmas változásokra nem érdemes számítani üzemidő terén. A gyorstöltés viszont gyorsan fejlődik, ami mindenképpen örvendetes.

A Snapdragon 835-tel megkapjuk a Quick Charge 4.0-t, amivel 5 perc töltéssel 5 óra használati időt nyerhetünk, és 15 perc alatt 50%-ra tölthető egy mobil aksija. Az Oppo Super Vooc megoldása még ennél is jobb lesz, ezzel 15 perc alatt állítólag 100%-ra tölthető egy 2500 mAh-s telep.

 

Végszó


Kifejezetten eseménydús évünk volt, de az már most biztosra vehető, hogy 2017-ben is legalább ugyanennyi érdekes, különleges, vagy éppen furcsa fejlesztéssel, eszközzel állnak majd elő a mobilgyártók.

 

Egy kis ízelítő abból, hogy mi várható az első félévben: Samsung Galaxy S8, Huawei P10, LG G6, OnePlus 4, új Nokia mobilok és még sok minden más.

 

Forrás: napidroid.hu

Lépj velünk kapcsolatba