A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Itt a Samsung végső diagnózisa a Note 7-ről

Negyed év alatt sikerült lezárni a mobilipar eddigi legnagyobb termékvisszahívásával kapcsolatos vizsgálatokat, hogy egészen pontosan miért is gyulladnak ki a Samsung Galaxy Note 7 okostelefonok. A csúcskategóriás mobilt kétszer is vissza kellett hívni, és emögött két különböző hibajelenség áll - írja az Ars Technica.

 

Fotó: Bloomberg


A dél-koreai gyártó igyekezett kihangsúlyozni a munka nagyságát: 700 mérnökük és kutatójuk több mint 200 000 összerakott mobilt és 30 000 aksit tesztelt. A munkába külső szakértőket is bevont az Exponent tanácsadócégtől, az Underwriters Laboratoriestől és a TÜV Rheinlandtól. 

 

Dupla saller

 

A Samsungnak két beszállító adott el aksikat a Note 7-hez, az egyik a Samsung SDI nevű leányvállalata, a másik pedig az Amperex Technology. Mindkét cég máshogyan hibázott.

 

Az első visszahívás kizárólag a Samsung SDI által gyártott aksikat érintette. Ezzel kapcsolatban a vizsgálat kiderítette, hogy az akku házának a sarka túl kicsi volt, amitől az ott lévő elektródák elhajlottak. Ez megkönnyítette a rövidzárlat kialakulását, és ilyenkor a lítiumion aksikban visszafordíthatatlan folyamat indulhat el, ami lángokban vagy robbanásban ér véget. A külső szakértő bevonásával elvégzett vizsgálat megállapította:

 

az első körben visszahívott Galaxy Note 7-ek 100 százaléka hibás volt.

 

Fotó: Handout . / Reuters
 

Aki még mindig nem küldte vissza az elsőkörös készülékét a Samsungnak, az konkrétan a saját életét veszélyezteti, minden figyelmeztetés ellenére. Állítólag az eladott Note 7-ek négy százaléka nem került vissza a Samsunghoz.

 

Kifelejtettek ezt-azt

 

A második gyártó aksijának egyáltalán nem volt baja a sarkainál, itt egészen más volt a hiba. Az akkumulátor pozitív csatlakozójának a hegesztése gyengén kontrollált gyártási folyamat volt, a művelet során éles sorják keletkeztek. A töltés és merülés során teljesen normális méretváltozások történnek, csakhogy eközben az éles sorják átszakíthatták a szigetelőréteget, és ez okozhatott tűzveszélyes szituációt.

 

Ennél a gyártónál időnként a kényes helyekre szánt szigetelőszalagot is kifelejtették az aksikból, ami különösen aggasztó, mert mégiscsak azt gondolná az ember, hogy egy csúcstechnológiás eszköz gyártásánál minden részletre odafigyelnek a beszállítók.

 

A Samsung azt ígéri, hogy nyolc lépésből álló ellenőrzési folyamatot vezet be a gyártásban, hogy elkerüljék a hasonló incidenseket. Megnézik többek között az aksik ellenállóképességét, röntgennel belenéznek, feltöltik és lemerítik azokat, ellenőrzik az esetleges szivárgást, és szúrópróbaszerűen szétszednek néhányat, hogy ellenőrizzék a felépítésüket.

 

Forrás: index.hu

Lépj velünk kapcsolatba