A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Jönnek a 48 megapixeles kamerával szerelt telefonok

 Sokáig az egyre csak több megapixel jelentette az újdonságfaktort, mellyel a mobilgyártók évről évre el tudták adni készülékeiket. Pedig önmagában attól nem készít jobb felvételeket egy kamera, mert több megapixeles. Hogy valójában mi számít, arról az alábbi linkre kattintva olvashat:

 

Átverik a megapixelekkel: erre figyeljen, ha tényleg jó telefont szeretne venni.

 

A következő hónapokban több mobilgyártó új készülékében is találkozhatunk majd a Sony által most bejelentett újdonsággal. A szenzor 48 megapixeles fényképek készítésére alkalmas, a japán fejlesztő szerint ígéretes minőségben.

 

Sokáig az egyre csak több megapixel jelentette az újdonságfaktort, mellyel a mobilgyártók évről évre el tudták adni készülékeiket. Pedig önmagában attól nem készít jobb felvételeket egy kamera, mert több megapixeles. Mivel az okostelefonokba helyezhető kameraszenzor mérete erősen korlátozott, ezért ebben a szegmensben fokozottan problémát okoz, hogy minél több pixel kap helyet a szenzoron, annál kevesebb hely jut egynek. Az IMX586 névre hallgató lapkán a 8000x6000 pixelből 0,8 mikronos darabok fértek el.

 

A Sony bejelentése az egységen minden pixel kapcsolatban van a szomszédossal, azok jeleit is felhasználja. Ezzel a 2x2-es "összevonással" sikerült megoldaniuk, hogy olyan minőséget érjenek el, mintha egy 12 megapixeles szenzor 1,6 mikronos pixeleivel dolgozna az egység. Ez még a fotózás frontján jól teljesítő Samsung Galaxy S9 kamerájának 1,4 mikronos pixelméretét is felülmúlja. A gyártó szerint így a végeredmény rosszabb fényviszonyok között is élvezhetőbb marad. Azt pedig demonstrálták is, hogy optimális fényviszonyok mellett mekkora a különbség egy manapság gyakori, 12 megapixeles mobilkamera és a Sony új szenzorával szerelt kamera teljesítménye között.

 

 

Bár a Sony maga fejleszti okostelefonos arzenálját, jóval több bevétele van abból, hogy más gyártóknak szállít be alkatrészeket. Az IMX586 modult szeptembertől szállítják a mobilgyártóknak. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az idei év végén, de legkésőbb a jövő év elején kerülhetnek piacra a 48 megapixeles felvételek készítésére alkalmas okostelefonok.

 

A fotózás terén az egyik legkomolyabb tesztlabornak számító DxO Labs szerint jelenleg a Huawei P20 Pro a legjobb kamerás mobiltelefon. A készülék maga mögé utasította az iPhone X-et és a Samsung Galaxy S9+-t is.

 

Lépj velünk kapcsolatba