A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Bemutatjuk az új Huawei Mate 20 Pro-t

A gyártó ugyan egy-két trükköt ellesett riválisaitól (iPhone X vagy a Samsung Galaxy S9), de így is éppen elég saját értéket adott hozzá a telefonhoz, hogy a Mate 20 Pro az év egyik legnagyobb fejlesztése legyen.

 

Nézzük, miket is tud ez az okoskészülék!

 

Külső megjelenés

 

A Mate 20 Pro kijelzője 6,39 colos, AMOLED technológiát használ (természetes tónust állíthatunk be, ami mindig a külső fényviszonyokhoz állítja a színhőmérsékletet, és automatikusan állítja a felbontást), enyhén hajlított, felbontása pedig QHD+ (3120×1440).

 

A HDR támogatás természetesen adott ennél a típusnál, és egy szélesebb szenzorsziget lóg be a felső részbe. A káva rettentően vékony - 157,8 x 72,3 x 8,6 milliméter-, és az előlapot, valamint a hátlapot is Gorilla Glass 5 védi, többi része fém. Mindemelett a készülék az IP68-as szabvány szerint por- és vízálló.

 

Felül található az infraport, és bár a készülék aljáról lehagyták a jack kimenetet, helyette egy USB-C port található, mely mellesleg meglepően jó minőségű sztereó hangszóróként is funkcionál. Erre azért volt szükség, mert a kijelző tetején lévő profibb szelfikamera nagy helyet igényel, nem fért el ott a SIM-kártya tálcája, ami a készülék aljára került.

 

A Huawei gyári fülhallgatója egészen középszerű, de a célnak tökéletesen megfelel, és adapterrel bármilyen más jackdugós füles a telefonra köthető. Opció még a bluetooth is, ami a normál módon kívül a nagyobb felbontású AptX és LDAC kapcsolatot támogatja.

 

 

Kapacitás

 

A Mate 20 Pro egy 4200 mAh-s telepet kapott, támogatott a gyorstöltés, illetve egy 40W-os szupertöltő segítségével elképesztően gyorsnak ígérkezik a töltés (65 perc alatt (!) feltölt). A gyártó kivitelezte a vezetéknélküli töltést (15W-os), de a készülék maga is képes vezeték nélkül tölteni más eszközöket!

 

 

 

 

 

 

Hardver

 

Ezt a modellt 7 nm-es, 8 magos Kirin 980 hajtja Dual NPU-val, ami a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számításokat végzi.

 

A Mate 20 Pro 6+128 GB-os kiszerelésben lesz kapható, és memória bővítésre is van lesz lehetőség - azonban nem a megszokott módon. NM (nano memory) kártyát fogad a készülék, ami kisebb a microSD-nél.  A kártya a gyártótól beszerezhető.

 

Elég jó hardveres fejlesztést találtak a kijelzőzár feloldására: a Huawei lemásolta az iPhone X fejlett arcfelismerő rendszerét, és az arcunk 30 ezer pontjának lézeres 3D letapogatásával azonosít minket, nem csak a szelfikamera képét használja. Ez olyan gyorsan működik, hogy általában esélyt sem ad nekünk a kijelzőbe épített ujjlenyomat-leolvasó használatára.

 

 

Szoftver

 

A Mate 20 Pro az idén véglegesített Android 9 Pie operációs rendszerre épül, és ez nemcsak a kijelző bevágását kezeli jól, hanem a teljes kijelzős használat érdekében a három vezérlőgombot szoftveres

gesztusokkal helyettesíti:

 

- a főmenübe a kijelző aljáról fölfelé suhintó ujjal tudunk kilépni,

 

- míg a korábban megnyitott appok listáját a fölfelé húzott és a kijelző közepén hagyott ujjunk nyitja meg,

 

- a visszalépés gombot a Huawei az oldalról befelé suhintó mozdulattal kötötte össze, amit kényelmessé tesz a hátrafelé ívelt kijelző.

 

 

Szintén egy iOS 12-es rendszerből átemelt újítás, hogy nyomon tudjuk követni a mobilozással eltöltött időt. A legördülő értesítési területen is megjelenő Digitális Egyenleg megmondja, hogy az elmúlt napon és az adott héten melyik applikácóval összesen mennyi időt töltöttünk el.

 

 

 

Kamera

 

Az előlapon egy 24 MP-es szelfikamerát helyeztek el, a hátlapon pedig található három kamera:

 

- 40 MP-es, f/1.8-as főkamera OIS-szel

 

- 8 MP-es, f/2.4-es telefotó kamera OIS-szel (3x-os optikai zoom)

 

- 20 MP-es, f/2.2-es ultraszéles látószögű kamera

 

 

További újítás - ami még egyelőre még nem elérhető - az előlapi kamerával 3D objektumokat beszkennelő app, amivel majd mozgó animációk készíthetők, valamint a november végén megjelenő AI Color, amelynek segítségével a felvételeken egyetlen általunk kiválasztott objektum marad színesen, miközben minden más a környezetében fekete-fehér lesz. 

 

 

Ezen felül felsorolni is nehéz, mi mindent tudnak még a Mate 20 Pro kamerái:

 

- Megkísérli felismerni az elé tett ételt, és megmondja a kalóriatartalmat

 

- Stabilizált éjszakai képet készít hosszú záridővel, lenyűgöző eredményekkel

 

- Portré módban különféle megvilágítást szimulál

 

- AR-lencsével rajzolt maszkokat húzhatunk a fejünkre

 

- Egész pontosan követi a mimikánkat, beleértve a nyelvünk mozgását

 

- Állítható a rekeszérték, van pro mód, fénnyel festés, szoftveres monokróm mód

 

 

 

 

Videózhatunk 4K felbontásban 30 fps sebességgel, 1080p full HD felbontásban vagy 60 fps-sel, vagy stabilizációval, és készíthetünk pár másodperces,  960 fps-re lelassított felvételeket 720p felbontásban.

 

 

 

 

 

Összességében elmondható, hogy nagyon szerethető készülék gyors processzorának, nagyszerű kamerájának, új Android-os fejlesztéseinek köszönhetően.

Lépj velünk kapcsolatba