A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Úgy érzi, hogy lassabb lett a régebbi iPhone-ja? A mérések kiderítették az igazságot

Az iPhone 8 megjelenésével ismét előkerült az a vélekedés, hogy az Apple új operációs rendszerei lelassítják a régebbi telefonokat, hogy a felhasználók inkább az újabbakat vásárolják. Korábban már megmutattuk, hogy mire is alapozzák többen ezt a vélekedést, most viszont az igazán objektív mérések mondhatják ki a végső szót. A 3DMark szoftver mögött álló FutureMark már évek óta vizsgáztatja a különféle eszközöket, teszteli a teljesítményüket, a telefonoktól kezdve egészen a nagy teljesítményű számítógépekig. Sok mutatót megnéznek, majd egyetlen pontszámban összegzik az eredményt a jobb összehasonlíthatóság érdekében.

 

Természetesen az iPhone-ok esetében is lehetőség van ilyesfajta mérésekre, amit meg is tettek: összevonták az elmúlt néhány év eredményeit az iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6s és iPhone 7 esetében. A mérési eredményekből egyértelműen látszik, hogy nincsen jelentős teljesítmény-visszaesés a különböző operációs rendszereknél, sőt van, ahol még némi javulás is érezhető. Egyedül az iPhone 5s lett egy hangyányival lassabb, mint másfél évvel és két iOS-szel korábban.

 

© FutureMark


Nem árt persze tudni, hogy az appok is felelősek lehetnek a lassulás érzetéért, különösen, ha azokat nem optimalizálják az új operációs rendszerekhez. Másfelől egy-egy újabb operációs rendszerbe olyan fejlesztések is bekerülhetnek, amelyek már nem éreztetik a hatásukat a régebbi telefonokon. Így történhet meg, hogy egy iPhone 6s tényleg picit gyorsabb lesz, mint egy iPhone 6. A mérési eredmények tehát jól mutatják, hogy az Apple nem szabotálja a régebbi készülékeket, így végre pontot lehet tenni az ezzel kapcsolatos összeesküvés-elméletek végére, legalábbis a jövő évi iPhone-ok megjelenéséig.

 

Forrás: hvg.hu

Lépj velünk kapcsolatba