A legjobb online élmény érdekében cookie-kat használunk. Tekintse meg cookies szabályzatunkat.

Van már aksi nélkül működő mobil

A Washington Egyetem mérnökei által létrehozott primitív eszköznek nincs kijelzője, csak gombjai, és úgy alakították ki, hogy csak pár mikrowattot fogyasszon.

 

Fotó: Washington Egyetem


 

Ezt az energiaigényt pedig többnyire a környező rádiójelekből fedezik, bár van a készüléken egy rizsszem méretű napelem is, biztos ami biztos.

 

Az alacsony fogyasztást úgy érték el, hogy megszabadultak a különösen sok energiát igénylő folyamatoktól. Eleve egy módosított bázisállomás fogadta a hívásokat, szóval a kísérlet nem élő hálózaton ment végbe. A kutatók mindenesetre azt mondják, a megoldásuk feltelepíthető a hagyományos, mobilszolgáltatók által használt bázisállomásokra.

 


Amikor a telefon fogad egy bejövő beszédet, zéró energiás amplitúdó modulációval fogadja a jelet, amint lejátssza a hangot a telefon hangszóróján. Az aksi nélküli mobilon egy gombot kell megnyomni, hogy átváltson beszéd üzemmódba, és a mikrofon vibrációját felhasználva a készülék kódolja a felhasználó beszédét, hogy azt a partner készüléke ismét hanggá tudja alakítani.

 

Apró megkötés még, hogy a bázisállomás legfeljebb 15 méterre lehet a mobiltól.

 

A telefon láthatóan még csak egy prototípus, bár nagy összegben mernénk fogadni arra, hogy a nemzetbiztonságnak már régóta van hibátlanul működő eszköze ebben a kategóriában.

 

Forrás: index.hu

Lépj velünk kapcsolatba